Neem contact met ons op


 • Please prove you are human by selecting the Truck.
 

Personen- en familierecht

Personen- en familierecht

Als u gaat scheiden maakt u ongetwijfeld een emotionele tijd door. En heeft u vast veel meer vragen dan antwoorden. Wie blijft er in het huis? Hoe gaan we alles financieel eerlijk verdelen? En hoe verdelen we de (financiële) zorg voor de kinderen? Allemaal belangrijke vragen voor uw toekomst en die van uw kinderen, waarbij deskundige bijstand van een ervaren echtscheidingsadvocaat van grote waarde kan zijn.

Ook na uw scheiding kunt u voor de nodige juridische vragen komen te staan. Denkt u aan gezags- en omgangskwesties, of kwesties over het wijzigen of stopzetten van de alimentatie. Bij Schravenmade Advocaten bent u aan het juiste adres voor een goede familierechtadvocaat. Wij kunnen al uw vragen beantwoorden en bieden u tijdens en na uw echtscheiding de juiste begeleiding.

Advocaat bij echtscheiding

U kunt een echtscheidingsadvocaat op verschillende manieren bij uw echtscheiding betrekken. Als u en uw toekomstige ex-partner de intentie hebben om er samen uit te komen, kan een echtscheidingsadvocaat voor beide partijen optreden. De afspraken die u en uw ex-partner met behulp van deze advocaat maken over de gevolgen van de echtscheiding worden vastgelegd in een zogenaamd echtscheidingsconvenant. Dit convenant wordt door de advocaat met het echtscheidingsverzoek naar de rechtbank verzonden. Een echtscheiding op gezamenlijk verzoek kost u aanzienlijk minder geld, tijd en energie dan een procedure met twee advocaten. Als het u en uw toekomstige ex-partner echter niet meer lukt om gezamenlijk afspraken te maken, of als u – om wat voor reden dan ook – liever een eigen echtscheidingsadvocaat heeft, kunt u ook uw eigen advocaat inschakelen.

De echtscheidingsspecialisten van Schravenmade Advocaten hebben veel ervaring met deze vormen van juridische bijstand bij een echtscheiding. Wij staan in beide gevallen voor u klaar om uw belangen te behartigen. Onze aanpak is persoonlijk en laagdrempelig, met een scherp oog voor de zakelijke aspecten van uw scheiding.

Juridisch advies bij echtscheiding

U kunt bij Schravenmade Advocaten terecht voor:

 • het inventariseren van de omvang en de waarde van de boedel
 • het maken van een vermogensopstelling
 • het eventueel samen met u en uw ex-partner vaststellen van de verdeling
 • het met de andere advocaat onderhandelen over de verdeling
 • de procedure bij de rechtbank
 • alimentatievraagstukken
 • vragen over echtscheiding en pensioen
 • vragen over gezag en omgang
 • het opstellen van het ouderschapsplan

 

Advocaat bij ouderlijk gezag

Kinderen spelen tijdens de echtscheiding vaak een belangrijke rol. Als zij binnen het huwelijk (of geregistreerd partnerschap) zijn geboren heeft u beide van rechtswege (oftewel automatisch) het ouderlijk gezag. De echtscheiding verandert hier niets aan. Dit betekent dat u ook na de echtscheiding alle belangrijke beslissingen over de kinderen samen moet blijven nemen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan beslissingen over de schoolkeuze, medische behandelingen, of een verhuizing.

Als u hier samen niet uitkomt, kunt u de rechter vragen om de beslissing voor u te nemen. Ook als u het gezag wilt wijzigen moet u zich tot de rechter wenden. U heeft hiervoor een advocaat nodig. Heeft u hier vragen over? Neem dan gerust contact [link naar contactpagina] op met één van onze echtscheidingsadvocaten.

Juridisch advies over de omgangsregeling

De omgangsregeling is onderdeel van het ouderschapsplan. U legt in de omgangsregeling vast wanneer de kinderen bij wie zijn en hoe de feestdagen en schoolvakanties worden verdeeld. Zijn uw kinderen ouder dan 12 jaar? Dan mogen zij hun mening over de omgangsregeling kenbaar maken. Tijdens de procedure zal de rechter hen dan ook naar hun mening vragen. De rechter hoeft hier echter geen doorslaggevende betekenis aan te geven.

Het lukt ouders lang niet altijd om het eens te worden over een voor alle partijen bevredigende omgangsregeling. Ook komt het regelmatig voor dat één van de partijen zich niet aan de omgangsregeling houdt, of dat de omgangsregeling gewijzigd moet worden. Bijvoorbeeld omdat de kinderen niet (meer) tevreden zijn over de bestaande regeling. In die gevallen kunt u altijd terecht bij de specialisten van Schravenmade Advocaten.

Ouderschapsplan

Als u gaat scheiden en samen kinderen hebt, is het belangrijk om goede onderlinge afspraken te maken. Dit zal de negatieve invloed die de scheiding op uw kinderen heeft verkleinen. Een belangrijk middel om tot zulke afspraken te komen is het ouderschapsplan. De wet verplicht ouders van minderjarige kinderen, die uit elkaar gaan en het gezamenlijk gezag hebben, om een ouderschapsplan op te stellen. Dit geldt zowel voor gehuwde ouders en ouders met een geregistreerd partnerschap, als voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

In een ouderschapsplan moeten minimaal de volgende onderwerpen aan bod komen:

 • de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken
 • de omgangsregeling
 • de verdeling van de kosten van de kinderen
 • hoe u elkaar gaat informeren en raadplegen over belangrijke onderwerpen
 • hoe u de wensen van de kinderen met elkaar gaat besprekenOok de kinderen zelf moeten bij het opstellen van het ouderschapsplan worden betrokken. U voegt het ouderschapsplan bij het echtscheidingsverzoek of het verzoek tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap. De rechter toetst het ouderschapsplan en zal daarnaast, als uw kinderen ouder zijn dan 12 jaar, uw kinderen om hun mening vragen.

In sommige gevallen lukt het niet (meer) om samen afspraken te maken en een ouderschapsplan op te stellen. In zulke gevallen neemt de rechter de beslissing, maar meestal niet nadat de ouders eerst zijn verwezen naar een mediator. Een echtscheidingsadvocaat van Schravenmade Advocaten kan u tijdens deze procedure ondersteunen en van advies voorzien.

Telefonisch adviesgesprek

Zit u met een juridisch vraagstuk over het personen- en familierecht? Dan kunt u bij ons kantoor, geheel vrijblijvend, een telefonisch adviesgesprek aanvragen. Dit gesprek heeft u dan met een gespecialiseerde advocaat, die max. 30 minuten voor u vrijmaakt om uw kwestie te bespreken. U krijgt hierdoor snel duidelijkheid over wat wij voor u kunnen betekenen.

 • Please prove you are human by selecting the Car.

Onze tweewekelijkse update ontvangen?

Schrijf u nu in voor onze Ondernemers Update en ontvang iedere twee weken op donderdag onze nieuwsbrief met belangrijke wetswijzigingen, uitspraken en andere juridische updates. 

Gefeliciteerd! U bent succesvol toegevoegd aan de mailinglijst en zult nu tweewekelijks onze Ondernemers Update ontvangen.