Neem contact met ons op


  • Please prove you are human by selecting the Star.
 

Medezeggenschapsrecht

Medezeggenschapsrecht

Wat is medezeggenschap?

Medezeggenschap is het door werknemers of andere betrokkenen uitoefenen van invloed op de arbeidsomstandigheden, arbeidsrelaties en de organisatie. Deze betrokkenen kunnen bijvoorbeeld studenten (bij onderwijsinstellingen en zorginstellingen) of ouders (bij scholen) zijn.

 

Medezeggenschap bij organisaties kan op twee niveaus plaatsvinden:

  1. Binnen de onderneming: In dit geval is sprake van medezeggenschap door een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging.
  2. Van buitenaf: In dat geval is sprake van medezeggenschap door vakbonden

 

Dit onderscheid is vaak niet zo duidelijk als hierboven beschreven is. Het kan voorkomen dat een werkgever met een vakbond een ondernemings-cao afsluit. Deze CAO­is dan van toepassing op die specifieke onderneming. Anderzijds moet het begrip onderneming ruim opgevat worden; als er sprake is van een concern zijn er meerdere ondernemingsraden die invloed hebben binnen de ondernemingen in dit concern.

 

Elke onderneming binnen het concern kan een eigen ondernemingsraad hebben. Daarnaast kan er een groepsondernemingsraad (voor een aantal ondernemingen binnen het concern) bestaan en een centrale ondernemingsraad (voor het hele concern).

 

Indien u uw vraag voor wilt leggen aan een van onze advocaten kunt u­ contact met ons opnemen.

Telefonisch adviesgesprek

Zit u met een juridisch vraagstuk over het medezeggenschapsrecht? Dan kunt u bij ons kantoor, geheel vrijblijvend, een telefonisch adviesgesprek aanvragen. Dit gesprek heeft u dan met een gespecialiseerde advocaat, die max. 30 minuten voor u vrijmaakt om uw kwestie te bespreken. U krijgt hierdoor snel duidelijkheid over wat wij voor u kunnen betekenen.

  • Please prove you are human by selecting the Car.

Onze tweewekelijkse update ontvangen?

Schrijf u nu in voor onze Ondernemers Update en ontvang iedere twee weken op donderdag onze nieuwsbrief met belangrijke wetswijzigingen, uitspraken en andere juridische updates. 

Gefeliciteerd! U bent succesvol toegevoegd aan de mailinglijst en zult nu tweewekelijks onze Ondernemers Update ontvangen.